Home / Sloop de bajes!
Preventieve Actie!

Zaans LEF

In het centrum van Zaandam wordt op dit moment een gracht gegraven. Het is één van de pronkstukjes van het geldverslindende prestigeproject 'Inverdan'. De gracht wordt aangelegd in de straat die al jarenlang heet: De Gedempte Gracht. Er was namelijk ooit een gracht. Mijn vader kan zich die nog herinneren. Hij noemt de nieuwe gracht: sloot.

Het nieuwe stadhuis is gebouwd met uitzicht over die nieuwe gracht, die op dit moment nog een bouwput is, en gaat op 14 november open. Daar verheugt de gemeenteraad zich al tijden op. “Het zal de stad enorm verlevendigen” aldus burgemeester Geke Faber, en “de dienstverlening zal verbeteren”.
Dat zal allemaal wel weer, in het best beveiligde gebouw van de Zaanstreek: het wordt van top tot teen uitgerust met moderne camera's om ongewenste gasten tegen te houden. Je weet wel, demonstranten en zo. Daar hadden ze bij het oude stadhuis zo'n vreselijke last van. Al die acties tegen de bajesboten elke keer! Rotte vis. Spandoeken. Zwarte gezichten. Heel eng allemaal.

25 januari 2012 is dan de officiële opening van het nieuwe stadhuis, tijdens het 'LEF' festival, met als hoogtepunt de officiële opening om 17 uur, door een 'bekend persoon'. Welke BN'er of BZ'er zich hiervoor leent is nog niet bekend. In elk geval wordt er een 'indrukwekkend spektakel' beloofd.

Van de LEF festival website:
De kernboodschap van het ZAANS LEF festival 2012 is door de opdrachtgever, de Gemeente Zaanstad, als volgt geformuleerd: “De Zaanstreek biedt met haar rijke verleden een vernieuwende toekomst. Vanuit de historie is de Zaanstreek ondernemend en vindingrijk geweest en heeft ze lef getoond. Met deze kracht maken we de toekomst.”

Vernieuwende toekomst. Lef getoond. Kracht. Nou, prachtig hoor. Ik heb nog nooit zo'n laffe en slappe bende meegemaakt als de Zaanse gemeenteraad. Nu goed, vindingrijk zijn ze wel als het gaat om het verzinnen van manieren om te verhullen dat ze nog geen moment de poot stijf en de rug recht hebben willen houden tegenover Teeven en Leers en consorten. Telkens weer smoezen weten te bedenken om 'ja' te zeggen tegen de bajesboten, zoals:
Het is goed voor de werkgelegenheid. Het is goed voor economie. Justitie heeft toegezegd dat er geen uitgeprocedeerde asielzoekers komen. Zo kunnen we in de gaten houden wat er gebeurt op die boten. Elders zijn die gevangenen toch ook niet beter af? En als we nu niet op het laatste moment het bestemmingsplan aanpassen, kost ons dat geld! En als we nu die boten niet laten liggen, kost dat de ondernemers in de Achtersluispolder geld!

Van wethouder Egberts in 2006 tot burgemeester Faber anno 2011: argumenten tégen te over, de stadsdichter schreef erover, rapporten van Amnesty erbij, en toch... de boten zijn er gekomen, zouden sluiten op 6 september 2011, en blijven liggen tot in elk geval maart 2013. Politiek opportunisme. Afschuiven op 'Den Haag'. Mooipraterij. Als de Zaanstreek ooit al 'lef' heeft 'getoond', dan was dat niet door de gemeenteraad maar door Zaanse individuen die zich tegen de stroom in altijd hebben verzet tegen de bajesboten. Flyeren, demonstreren, blokkades, bezettingen, ludieke acties: vele malen werd het 'beloond' met grof politiegeweld en –repressie. Ondergetekende heeft nog altijd een toegangsverbod voor 'alle gemeentelijke gebouwen' omdat de gemeente te schijterig is om het verzet onder ogen te komen.

Nog een citaatje van het LEF festival:
“Er dienen zich nieuwe kansen aan met realisatie van de tweede Coentunnel, de ontsluiting van Zuiderhout, Hoogtij en Saendelft en het vernieuwde stadshart van Zaandam. Het zijn allemaal voorbeelden waarin bestuurders en ondernemers gezamenlijk LEF hebben getoond.” Leuk hè, nieuwe kansen, en LEF. Laat ik gelijk van de gelegenheid gebruik maken om te vermelden dat er een nieuwe gevangenis gebouwd gaat worden op Hoogtij. Ach, kleinigheid, hoeft niet genoemd te worden verder.
Die nieuwe bajes was anders wel een belangrijk argument om die bajesboten in de Isaac Baerthaven neer te laten leggen: in ruil voor het binnenhalen van de bajesboten zou Zaanstad de 'nieuwe Bijlmerbajes' krijgen. Nog afgelopen week werd bekend dat het niet zo erg was dat de brandweer een langer dan gebruikelijke aanrijtijd nodig zal hebben om bij die nieuwe bajes te komen als ie er eenmaal staat. Eh... Schipholbrand vergeten?
Op dit moment is het nog braakliggend terrein en loopt er nog een aanbestedingsprocedure. Je weet wel, zo'n PPS wedstrijd om de opdracht, bekend van DC Rotterdam en het nu in aanbouw zijnde JC Schiphol. De gunning van de opdracht wordt in 2012 verwacht.

Ja, het is leuk om in de Zaanstreek te wonen! Tenminste, als het niet achter tralies is. En als je de megalomane gemeenteraad voor lief wilt nemen, want gut gut, wat zijn ze trots op zichzelf! Wat is de Zaanstreek toch mooi en idyllisch met leuke grachtjes en molentjes en Zaans groen! En de lelijke kanten van deze wereldstad? Ik heb een voorstel!

Als straks die gracht af is, leggen we daar de bajesboten in. Dan kan iedereen in Zaanstad zien hoe gezellig het is in de Zaanstreek en tijdens het LEF festival zwaaien naar de daar opgesloten mensen. Zou dat geen mooi gebaar zijn? De gevangenen op de boten kunnen dan ook meegenieten van dat LEF festival, met haar schitterende lampionnenparade voorafgaand aan de opening van het nieuwe stadhuis.

“Maar dat gaat niet,” zei mijn vader, “want de gracht staat niet in contact met de Zaan, dus hoe krijgen ze dan die bajesboten daar?”
“Dan halen ze er maar een paar hijskranen bij,” bedacht ik, “Zo moeilijk is dat allemaal niet, én reuze spectaculair. En als Geke Faber dan het lintje van het nieuwe stadhuis komt doorknippen, zal er taart zijn, heel veel taart.”

Joke Kaviaar 5 oktober 2011

Op 23 september 2011 werd burgemeester Faber getaart. Zie ook Smaakexplosie in Zaandijk.
Twee maanden na het schrijven en publiceren van dit artikel, is de Zaanse gemeenteraad wakker geworden, en ontdekte dit artikel.

Ook lokale media lazen het. Ziehier het resultaat: Noord Hollands Dagblad, zaterdag 3 december 2011.

Meer lezen over de Zaanse bajesboten?
Ga naar: De Zaanse Schande.
..of over de visactie en andere zaken?
Ga naar: Joke Kaviaar wil boter bij de vis.