Home De prestatie van het illegalen vangen

Artikel: Dankzij huichelaars rond Ter Apel kan tentenkamp worden ontruimd

Over dit derde tentenkamp bij Ter Apel: Berichtgeving, video's, verhalen

Dankzij huichelaars rond Ter Apel kan tentenkamp worden ontruimd

Een bezoek aan het tentenkamp in Ter Apel zondag 20 en maandag 21 mei. Op maandagmiddag zaten we te praten met enkele meisjes uit Eritrea in de leeftijd van 18 tot 20 jr. en namen hun verhalen op. Ze zijn hier naar school geweest. Bij het bereiken van de leeftijd 18: het land uit. De opnamen die we hiervan hebben gemaakt, staan hier.

Tijdens dit gesprek stond ineens de burgemeester van Ter Apel, Kompier, voor de tent met haar gevolg. Dit is ook gefilmd. Ze zei tegen de meisjes: "Deze verdrietige meisjes kunnen ook opvang krijgen". Daarop vroeg een van ons: "En een opleiding, scholing?" waarop ik de vraag stelde: "En wat zijn de voorwaarden?".
De burgemeester raakte zichtbaar geïrriteerd. "Ik ga hier niet onderhandelen. En wie bent ú?". Ik zei daarop wie ik was en dat ik daar was om te kijken of ik kon helpen ergens mee, en herhaalde dat ik slechts een eenvoudige doch duidelijke vraag stelde, nl. wat de voorwaarde was voor die 'opvang'. Geen antwoord. De burgemeester stelde voor met de meisjes in de VBL (vrijheidbeperkende locatie) te praten over die opvang. Met in het achterhoofd wat eerder in november met het voorstel voor een gesprek met een groep Somaliërs gebeurde (eenmaal binnen: arrestatie en direct naar dc Rotterdam), hebben deze meisjes dit niet gedaan.

De burgemeester van Ter Apel weet zich dus vriendelijk voor te doen de hele tijd, maar is een huichelaar zoals zoveel andere politici. Bij een eerder bezoek aan het kamp zou zij tegen een man die om medische hulp vroeg iets hebben gezegd in de trant van: "Dat kunt u krijgen. Als u meewerkt aan uw terugkeer.".

Uit de nieuwsbrief van STIL dd. 18 me, let vooral op de laatste drie regels:
    Burgemeester Kompier bezocht vandaag het kamp. "Ze groette iedereen, schudde handen en maakte praatjes", vertelt Ali Mohamed Abdille.. Ze werd zelfs vereerd met een kijkje op het lichaam van een man met schurft... Ali: "Ze wilde weten of het hier wel schoon en veilig genoeg is. Ze was positief". Op het NOS journaal van 20 uur vandaag leek ze niet van plan (snel) tot ontruiming over te willen gaan. Ali: Ze zei dat ze niets kon doen voor ons behalve haar land ter beschikking stellen. Voor alle andere zaken moeten we in Den Haag zijn. Ze zei wel: 'Als jullie bezig willen met voorbereiden van jullie terugkeer dan heb ik hier kamers en douches klaar voor jullie'. Ik vroeg: Terug waarheen? Wij zijn landloos. We willen een leven. We zijn mens net als u".

Verbazingwekkend is deze noodverordening geenszins! Ongetwijfeld gaat de ontruiming gepaard onder andere met argumenten van hygiëne en brandveiligheid. Daarbij moet worden opgemerkt dat het kamp geen hulp heeft gekregen van het Rode Kruis, hetgeen aanvankelijk wel was aangeboden maar waar het toch niet van kwam. Er zouden voorwaarden aan verbonden zijn. En hoewel het Rode Kruis van haar mandaat gebruik had kunnen maken, heeft ze dat niet gedaan. Hiermee heeft het Rode Kruis meegewerkt aan het beleid van dwang om zogenaamd vrijwillig terug te keren. Zie deze video.

Dan het COA: aanvankelijk weigerde deze water te verstrekken, en verbood mensen die verblijven in de VBL om water te geven aan het kamp. Het was pas toen hierover publiciteit op gang kwam dat alsnog watervoorziening werd getroffen. Water op te drinken. Water om je te wassen.. En NB> het is het COA dat harde straf- en stempelregimes hanteert in de VBL en de gezinslocaties, waarvan er nu al vier zijn: Katwijk, Gilze Rijen, Den Helder en Emmen. Een vijfde in Amersfoort komt binnenkort in gebruik.

Tot slot: de PvdA. Er kwamen kamerleden langs bij het kamp. Wat een belangstelling! Maarreh... even ter herinnering. Wie sloot alle noodopvang? Juist. Albayrak. PvdA. Vorig kabinet.

Kortom, Leers heeft aan alle kanten door zich als menselijk voordoende lieden laten steunen om het voortbestaan van het kamp onmogelijk te maken, en argumenten te vinden om het te ontruimen. Zijn beleid is niets anders dan een voortzetting van beleid van vorige kabinetten.

Leers' aanbod van drie weken onderdak voor de Irakezen is slechts overbrugging tot hij met zijn Irakees ambtsgenoot kan spreken om Irak zo ver te krijgen dat ze mensen weer terugnemen met gedwongen vertrek, lees: deportatie en dat desnoods met geweld. Dit aanbod staat onder druk om aan te nemen door te dreigen met ontruiming en arrestatie. Zo worden dus mensen gedwongen om mee te werken. En dat heet dan vrijwillig.

Ik durf te voorspellen dat Nederland/de EU Irak onder druk zet of chanteert of een leuk economisch dealtje voorstelt zodat Irak de mensen terugneemt. Wat dan volgt is arrestatie en deportatie van deze mensen naar het onveilige Irak, nadat Leers met zijn tirannieke collega dat eventjes heeft geregeld. Wat intussen met de anderen gebeurt...? De Iraniërs, de Somaliërs, de Eritreeërs, de Ethiopiërs, Soedanezen, Afghanen...? Allemaal mensen naar wie niet wordt geluisterd, die niet worden geloofd. Mensen die bij het verlaten van hun land, zoals de Eritrese meisjes vertelden, wel wat anders aan hun hoofd hadden dan documenten mee te nemen om hun asielaanvraag te ondersteunen. Ze waren bezig zich het leven te redden, niet hun papieren!

En nu? Politie en ME lopen door het kamp mensen te bewegen om weg te gaan. Een kordon van politie rond het kamp zal verhinderen dat mensen die uit solidariteit die kant op gaan, wat kunnen uitrichten. Maar wat doen we als dit alles voorbij is? Wie betaalt de rekening voor al deze repressie, behalve de vluchtelingen? Wat kunnen we doen voor de mensen in detentie en op straat, voor de vrijheid, en tegen het verzinsel van de illegaliteit, tegen de grenzen en de politiek van migratiebeheersing, tegen de uitbuiting, tegen Frontex en Fort Europa?

Joke Kaviaar, 23 mei 2012

Websites

Nieuws van STIL
website Vluchtelingen op Straat

Tentenkamp Ter Apel van 8 mei t/m 22 mei - berichten

8 mei 2012: wederom tentenkamp ter apel
9 mei 2012: Iraakse vluchtelingen beginnen tentenkamp in Ter Apel
9 mei 2012: call out voor hulp ter apel
11 mei 2012: Update tentenkamp Ter Apel
14 mei 2012: Opdate tentenkamp Ter Apel
14 mei 2012: Verslag tentenkamp ter Apel
14 mei 2012: Tentenkampactie van dakloze vluchtelingen breidt zich uit
19 mei 2012: Tentenkampnieuws 18 mei 2012: De teller staat op 350
21 mei 2112: Concrete hulp voor de vluchtelingen in Ter Apel

Ontruiming - berichtgeving ontruiming:

23 mei 2012: Ter Apel nu ontruimd
23 mei 2012: Ter Apel - niet nu direct ontruiming ophanden - er wordt nog onderhandeld
23 mei 2012: Ter Apel - Kamp alsnog ontruimd na noodverordening gemeente
23 mei 2012: Ter Apel eviction.
23 mei 2012: "Wij willen ons recht als vluchteling", zeggen vluchtelingen bij de ontruiming van hun tentenkamp in Ter Apel
23 mei 2012: TER APEL:moreel faillissement van de Burgemeester van Vlagtwedde
24 mei 2012: Ter apel een korte samenvatting van wat er in de media te vinden is

Ontruiming - verslagen en verklaringen van aanwezigen:

24 mei 2012: Ooggetuige verslag ontruiming.
24 mei 2012: Verklaringen artsen ontruiming Ter Apel - beleid AZC - ME mishandelt arts
26 mei 2012: Ooggetuigenverslag Ter Apel.

Ontruiming - berichtgeving procedures:

23 mei 2012: Rechtszaak voorlopige voorziening Ter Apel, morgen 10.30
24 mei 2102: kort geding ivm ter apel
24 mei 2012: rechtbank veroordeelt ontruiming ter apel
25 mei 2012: civiele zaak tegen de noodverordening in Ter Apel
29 mei 2012: civiele rechtzaak ontruiming vluchtelingenkamp ter apel
31 mei 2012: Hekken om terrein Ter Apel mogen blijven staan

Verhalen:

18 mei 2012: Story's from ter apel
24 mei 2012: Gesprekken met vrouwen in Ter Apel: "I was thinking to save my life, not paper".

Video's:

9 mei 2012: Irakezen slaan tenten op voor azc Ter Apel
13 mei 2012: De nood is groot
17 mei 2012: Support Occupy Camp Ter Apel
18 mei 2012: UNHCR en burgemeester nemen poolshoogte in tentenkamp Ter Apel
19 mei 2012 Refugee camp in the Netherlands
21 mei 2012: Bezoek burgemeester aan kamp / Playlist waar deze video deel van is
23 mei 2012: Politie ontruimt tentenkamp Ter Apel
23 mei 2012: Tentenkamp Ter Apel ontruimd
23 mei 2012: Ontruiming tentenkamp Ter Apel
Situatie na de ontruiming / nieuwe tentenkampen / AZC's

29 mei 2012: Van de wal in de sloot.. Tentenkamp versus AZC.
30 mei 2012: Opnieuw kamperen er vluchtelingen bij de ingang van het asielzoekerscentrum in Ter Apel