Home / Sloop de bajes!
Opruiing?

Leers, Mauro, en het grensprobleem

Je zal toch maar minister van immigratie en asiel zijn. Terwijl op de agenda het beteugelen van de 'problemen' in Griekenland staat, moet je in 'eigen' land je beslissing een Angolese jongen van 18 jaar te deporteren, verdedigen. Waar maken mensen zich druk om?!


Duizenden, nee, tienduizenden Mauro's staan te trappelen aan de grens Turkije - Griekenland. Dat is een probleem! Dat komt straks allemaal hierheen! Moet de discussie nou gaan om dat ene zielige voetballertje dat met Brabants accent op TV verklaart dat hij werken wil? Ga toch terug naar je moeder in Angola! Ben je minister, heb je het voor het zeggen, heb je in navolging van Albayrak al vele mensen die nog veel zieliger waren in stilte met dwang en geweld op het vliegtuig kunnen zetten, beginnen je partijgenoten ineens te zeiken. Om niets werkelijk, want wees nou eerlijk: dan had die morele verontwaardiging toch al veel eerder moeten ontstaan? Het is allemaal politiek, ze zien hun kans dit mooie kabinet te laten vallen, dat is het! Moet je niet pikken hoor, Gerd!

Hoor nu toch eens hoe zelfs BN'er Beau van Erven ertoe oproept om de ruiten van instanties in te gooien (de IND? Goed idee)! Hoor nu toch eens hoe heel het land opstaat ter verdediging van mensenrechten! Hoor nu toch eens het pleiten, het jammeren, het protest! Petities, journalisten, advocaten, partijleden... het wordt tijd om een schijnoplossing te bedenken waar iedereen tevreden over is. Zo eentje waarmee de eenheid van het kabinet kan worden bewaard, die zelfs Wilders tevreden stelt. Het gezeur moet over zijn! Denk na, Gerd! Zoek een oplossing voor het probleem 'Mauro'. Kan die jongen niet studeren in plaats van voetballen? Kunnen we hem in de toekomst niet gebruiken, valt er niet wat te winnen door hem de mogelijkheid te geven een studievisum aan te vragen? Nee-nee-nee, precedent! Denk aan de landsgrenzen!

Nou ja, vooruit, als iedereen dan eindelijk de grote mond houdt en we ons vrome gezicht kunnen redden, dan doen we wel weer even alsof het ons aan het hart gaat. Maar daarna hebben we het er niet meer over, oke? En als, geheel volgens verwachting, over enige tijd (als de storm van verontwaardiging is gaan liggen) dat studievisum wordt afgewezen, ligt dat niet aan de Neederlandse overheid, of het Neederlands beleid. Dat joch mag in zijn handen knijpen dat hij nog zo'n prachtige kans krijgt! Over tot de orde van de dag.

Op naar Griekenland, want het is toch Godgeklaagd dat ze daar de boel niet goed dicht houden. Frontex is, met veel verzopen vluchtelingen als gevolg, erin geslaagd de migratie'stroom' tegen te houden, maar het helpt niet, want nu komen ze over land. Nu moet daar 'de strijd' worden aangebonden met 'illegalen'. Frontex is er druk bezig om een hek op te richten, naar Melilla's en Ceuta's voorbeeld langs de grens Marokko - Spanje. Nederlandse marechaussees zijn een jaar geleden al naar Griekenland gestuurd. We doen ons stinkende best de problemen op te lossen. En wat krijgen we nu!? Komt er een rapport uit van Human Rights Watch waarin wordt beweerd dat Frontex verantwoordelijk is voor de wantoestanden in de detentiecentra daar!

Kunnen ze nou niks goed doen daar, die luie Grieken? Het wordt tijd dat ze nog maar eens een lesje krijgen van hun Neederlandse collega: hoe je doet alsof alles humaan gebeurt terwijl intussen tussen de klinische muren en hekken mensen gek worden en zelfmoord plegen. Da's er vast weer eentje minder. Het is toch niet zó moeilijk om centra te bouwen die er vriendelijk uit zien, maar dat niet zijn? Er valt zóveel van Neederland te leren! Duizenden zitten er opgesloten, en er kraait geen haan naar! Af en toe eens een bot toewerpen aan een 'schrijnend geval' dat media belangstelling, en daarmee medelijden, heeft weten te wekken. Dan is iedereen weer tevreden en hoor je zelfs Amnesty niet meer. Pak dat nou toch eens anders aan! Laat bedrijven er geld mee verdienen, gaat het economisch ook gelijk wat beter. Kom op, aanpakken, aan het werk.

Gerd op bezoek bij grenswachters om hen een hart onder de riem te steken. Gerd op bezoek in detentiecentra om bij thuiskomst in Neederland te kunnen zeggen hoe goed 'wij' het doen! Wanneer ben je er weer, Gerd? We missen je! Stuur even een kaartje. Dan kunnen we klaarstaan op Schiphol met een ontvangstcomité om je maar weer eens te bedanken voor je wijsheid en je goede zorgen. Rondleiding erbij over het bouwterrein voor de nieuwe uitzetgevangenis, die prachtige bunker langs de A4, die straks voor alle zielige Mauro's van wie we nooit wat zullen horen, klaar zal staan.

Andermaal werkt een minister hard aan de endlösung van het vreemdelingenprobleem, het asielprobleem, zodat we weer trots mogen zijn op 'ons' land. We sluiten de gelederen. Binnenkort komt Sinterklaas. Gerd op de foto met Sinterklaas en Mauro, een oer-Hollands tafereel. Waag het niet om dan wat te zeggen over de misdadige stoute praktijken van Gerd, zoals 'Gerd is een moordenaar. Werp die vent in zee zoals Frontex dat met vluchtelingen doet!' Dat wil de goedheiligman helemaal niet weten. Dat wil helemaal niemand weten, dus kop dicht, en anders is er altijd nog de zak van Zwarte Piet.

Joke Kaviaar, 5 november 2011