Home
De fascistische chantagepraktijken van Ankie Broekers-Knol en haar “collega’s”

Tractortuig: Rij Schiphol plat, dan heb je wat!

Als kind dacht ik bij boeren altijd aan goedlachse mannen met ronde appelwangen die met hun handen in de klei aardappels poten of rooien. Dan was er ook nog de melkboer die ik liefdevol met de hand een koe dacht te zien melken. Een koe die lekker in de wei stond de hele dag. Die idylle heeft nooit bestaan. Het is een industrie met slachtoffers.Vandaag: vuilgebekte mannen op tractoren. Een van hen met een confederate vlag aan de hooibalen bevestigd. Je weet wel, die van de zuidelijke slavendrijvers van de VS. Hollands glorie met als aanvoerders Mark van den Oever, oprichter van de Farmers Defense Force, opgericht na de stalbezetting eerder dit jaar, een knokploeg, en nertsenfokker Mischa Bouwer. Hoe durft zo iemand zich boer te noemen?! Ze werden door Geert minder-minder Wilders toegesproken (‘onze helden’). Zijn steun werd met applaus begroet. Op twitter deden Thierry boreaal Baudet (klimaatontkenner nr. 1 die wetenschap voor geloof uitmaakt) en Joost schedelmeter Nieuwmoller (‘minder groenlinksers’) mee met het toejuichen. Het is wel weer duidelijk uit welke hoek de wind van klimaatvernietiging waait. De hele meute trok vandaag met tractoren naar Den Haag en kreeg meer media-aandacht dan de veel massalere klimaatstakingdemo van afgelopen vrijdag. Met liveblogs en extra journaaluitzendingen kunnen die arme ‘boeren’ rekenen op hun steun. Gewoon, omdat ze een grote bek en vooral tractor hebben, hekken omver kunnen rijden, en omdat de idylle dat zij ‘ons eten verzorgen’ nog altijd leeft. We moeten dus rekening met ze houden, zo denkt men daar in Den Haag, en dus capituleert men alvast voor de chantage. Minister Schouten: "Zolang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel." Zulke ferme uitspraken zul je over de klimaatcrisis niet horen.

‘Ons’ eten. Dat zijn de dieren die in stallen gepropt, vetgemest en mishandeld worden om op zeer jonge leeftijd op transport gezet te worden naar de slacht. Dat eten, dan zijn koeien die door kunstmatige inseminatie verkracht worden, de kalfjes dan na de geboorte weggehaald en in krappe kooien of kratten gehouden, zodat wij de melk kunnen drinken, ‘onze’ melk. Dat eten van ‘ons’, dat zijn de kippen die elke dag wel een ei moeten produceren om het leven waard te zijn, terwijl ze er normaal in een jaar hooguit twintig leggen. Die beesten zijn in no-time uitgeput en kunnen dan nog hooguit in de soep om onze maag een laatste keer vullen*. Dat eten, dat zijn de hanen die eenmaal uit het ei door de hakselaar worden vermalen omdat zij geen eieren kunnen leggen. Collatoral damage, zeg maar. Het zijn varkens die vastgeklemd in kooien hun biggen moeten voeden, die in het slachthuis levend in kokend water worden gegooid. Dat is ‘ons’ eten. Dat maakt de daders van al deze martelingen niet tot boeren maar tot niets ontziende ondernemers. Daar zou een echte boer die het land bewerkt zich van moeten distantiëren. Door met hen op te trekken legitimeert hij hen als ‘boer’.

Eerder dit jaar werd een stal van een van die ondernemers bezet, zoals ik al even aanstipte, in Boxtel. Zich presenterend als klein boertje klaagde de man steen en been en het was zo zielig voor de dieren, want stress in de stallen met die activisten. En o ja, de activisten zouden besmettelijke ziekten meenemen. In werkelijkheid was deze boer een grote ondernemer de al meermalen in het nieuws was geweest vanwege wantoestanden in de stallen. En in werkelijkheid zaten er rustige activisten in die stal, die voorzorgen tegen besmetting hadden genomen, anders dan de daarna binnenstampende politie. En terwijl de activisten vreedzaam de actie een hele dag volhielden en tot terroristen en volksvijanden werden gebombardeerd, stonden collega’s van deze ‘boer’ buiten varkensvlees op de barbecue te braden en gooiden auto’s van activisten om. Bijna de hele tweede kamer riep op tot harde straffen. Voor de activisten… Later publiceerde Animal Rights nog wat feiten over deze ‘boer’ en zijn imperium: “Iedereen moet maar voor zichzelf bepalen of wat er deze week in Boxtel gebeurde in verhouding staat tot deze waslijst aan misstanden en het ongelofelijke dierenleed dat ze vertegenwoordigen.” 

Toen vorige week de commissie Remkes met het advies kwam onder meer ‘de veehouderij te saneren’, met name vervuilende bedrijven bij naastgelegen natuurgebieden, was de wereld voor de dierenbeulen te klein. Eerder had D66 al geopperd de ‘veestapel te halveren’. Daar moest nu maar eens tegen geprotesteerd worden, want kijk: Schiphol mag wel! Wat mij betreft mag Schiphol samen met deze hele ‘boeren’business in zijn geheel van de kaart geveegd worden, dus jaloerse ondernemers op je tractoren: rij schiphol plat, dan heb je wat! En het klimaat ook. Doe iets nuttigs met die tanks van jullie. Tenslotte: een paar hekkies op het Malieveld zijn ook geen probleem. Jammer genoeg echter gaat het de boeren niet om het klimaat, maar om hun eigen business. Een business die met ingang van vandaag omgezet moet worden tot biologische landbouw. Dat is pas eten. Eten zoals verbouwd wordt in de Lutkemeerpolder. Eten dat gezond is en biologisch geteeld. Dat is pas eten. Maar zie je de boeren daar de bouw van een volkomen nutteloos bedrijventerrein tegenhouden met hun trekkers? Nope. Dat is zeker niet ‘ons’ eten?

Tegen de tijd dat je dit leest, zijn de boeren met hun trekkers onderweg naar hun bedrijven. Op naar de volgende stalbrand. Op 12 oktober wordt er een laatste poging gedaan om de Lutkemeerpolder te behouden. Tegelijk is er een mars Stop de Stalbranden. Ik zeg: dierenbeulen, begin maar met afbreken en verbouwen nu het nog kan. Jullie tijdperk loopt ten einde. En anders de planeet wel.

Joke Kaviaar, 1 oktober 2019
* 2.10.2019: correctie t.o.v. eerder versie betreffende het aantal eieren en wat er daarna met de kippen gebeurd.